dinsdag 9 augustus 2016

Monnikenwerk

Al jaren had ik het werken met Szechuanpeper op mijn culinaire wensenlijstje staan. Ik ben gek op de Aziatische keuken en ik ben altijd benieuwd hoe de ingrediënten uit deze keuken smaken. In de afgelopen jaren had ik al kennis gemaakt met onder andere vissaus, kaffir limoenblad, sereh en nog veel meer heerlijke smaakmakers.
 
Alleen Szechuanpeper was nog niet aan de orde gekomen. Ik had meerdere recepten liggen die ik wilde proberen waar het in moest. Het enige wat ontbrak waren de pepers zelf.
 
Daarop heb ik onlangs de stoute schoenen aangetrokken en ben bij de plaatselijke toko gaan kijken of ze Szechuanpeper had. En ja hoor, na lang zoeken en het uiteindelijk hebben moeten vragen, was ik in het bezit van 57 gram Szechuanpeper.
 
Eenmaal thuis aangekomen, maakte ik de verpakking open om te gaan koken en tot mijn verbazing zaten er een hoop takjes, blaadjes en zelfs doorntjes tussen de korrels. Op mijn gemak ben ik de peperkorrels eruit gaan zoeken. Omdat ik toch wel nieuwsgierig was naar de smaak en hoe pittig of de pepers waren, proefde ik alvast een peperkorreltje.
 


In tegenstelling tot wat ik verwachtte, was de peper absoluut niet pittig. Het smaakte eerder heel aromatische en een beetje naar citrus. En toen ik de korrel eenmaal door beet, smaakte het naar zand...... Compleet verrast ben ik op internet gedoken om te kijken hoe dit kon.
 
Wat blijkt de Szechuanpeper is eigenlijk geen peper, maar een vruchtje van een citrusplant. En de zwarte bolletjes dit in de korrel zitten, zijn de pitjes. Bij de Koreaanse Szechuanpeper schijnen de pitjes wel smaak te hebben. Maar bij alle andere Szechuan soorten, zorgt het er alleen maar voor dat je het gevoel heb alsof je zand eet.
 
 
'Heb ik weer' ging er vervolgens door mijn hoofd. Want ik had alles voor het eten al in huis, wilde per sé de Szechuan komkommersalade maken, maar had geen zin om een zanderige dressing te hebben. Er restte me anders niks dan alle zwarte pitjes uit de Szechuankorrels te zoeken. Eerst heb ik alleen de hoeveelheid gedaan die ik voor het eten nodig had. En de afgelopen weken heb ik telkens weer een beetje gedaan. 32 gram schone Szechuanpepers was het resultaat!
 
En een wijze les voor de volgende keer. Als je met Szechuanpeper wil werken, plan dan genoeg tijd in om te koken. Het duurt even maar dan heb je ook wat!
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten