vrijdag 22 juli 2016

Dilemma.....

Wie had er ooit gedacht dat handwerken moeilijk zou zijn? Je zou toch denken dat het niet veel meer om het lijf heeft dan met naald en draad werken. Nu weet ik uit ervaring dat een rits inzetten of lastige bochtje naaien de nodige oefening vraagt voor het echt gemakkelijk wil gaan.

Waar ik echter nooit bij stil had gestaan, (voordat ik begon met quilten) is dat het uitzoeken van stoffen, het bepalen van de volgorde waarop je met de uitgekozen stoffen werkt en met wat voor patroon je de quilt uiteindelijk gaat doorpitten een groot scala aan keuzemogelijkheden oplevert. En keuzes kunnen helaas uitmonden in dilemma's.

Onlangs heb ik een zijstapje vanaf het quilterspad gemaakt en ben begonnen aan een kussenhoes gemaakt volgens de 'bisquit techniek', beter bekend als een Puff Quilt. Bij het uitzoeken van de stoffen liep ik al tegen dilemma #1 aan.

Neem ik alleen maar blauwe lapjes of verwerk ik er ook een paar zilveren lapjes in?
 
 
Toen ik van de week de lapjes naast elkaar had gelegd, was ik er van overtuigd dat het alleen bij blauwe lapjes moest blijven. Ik was er zo zeker van dat de zilveren lapjes al in de prullenbak waren beland. Nu heb ik de twee versies naast elkaar gezien en dan begin ik weer te twijfelen. Ik denk dat ik het bij blauw houd, maar voor de zekerheid heb ik de zilveren lapjes toch gered uit de prullenbak.


Aangezien ik dacht zeker te zijn van mijn keuze om met alleen blauw te werken, ben ik vervolgens gaan kijken in welke volgorde ik de lapjes wou hebben. Hier deed zich al snel dilemma #2 voor.

Ga ik voor een patroon met regelmaat of kies ik een keer voor een willekeurige volgorde?

 
 
Normaliter hou ik erg van regelmaat en structuur. Je zou denken dat bovenstaand dilemma dan ook geen dilemma voor me zou zijn. Helaas..... Ik had me voorgenomen om mezelf een keer uit te dagen en van de bekende paden af te wijken en voor willekeur te gaan. Alleen kwam ik er na 4 of 5 versie van volgordes achter dat ondanks het voornemen om willekeurig lapjes te ordenen er onbewust toch een patroon ontstaat.
 
Op de rechtse foto zie je bijvoorbeeld dat alle effen donker en midden blauwe boven elkaar liggen en dat bijna alle donkerblauwe en witte stofjes met motief boven elkaar liggen.
 
Gelukkig blijft het bij dit project slechts bij twee dilemma's. Maar over de kleuren en de volgorde ga ik toch nog een nachtje slapen. Als het eenmaal vast zit, is het weer een gedoe om het aan te passen.


1 opmerking: