maandag 13 januari 2020

Klepje open, klepje dicht....

Tot september woonde alleen Ella bij ons. Eten was geen enkel probleem, we konden een bak met voer volgooien en madam kon daar gemakkelijk drie dagen van doen. Haar gewicht was geen enkel probleem. Na de sterilisatie moest ze wel over op speciale brokken voor gesteriliseerde katten, maar daarna bleef ze heel constant 3,7 kg wegen.

De komst van Tibby bracht hier echter verschil in. De eerste weken dat Tibby alleen op haar kamer zat niet, maar vanaf het moment dat ze dusdanig aan elkaar gewend waren dat ze vrij door het huis konden lopen wel.....

Want Tibby kreeg kittenbrokjes en deze zijn natuurlijk veel lekkerder. Dus wat doe je dan als kat die de minder lekkere brokken voor gesteriliseerde katten krijgt? Precies, je eet eerst alle lekkere brokken op en vervolgens ga je gewoon verder met je eigen brokken. Want die zijn toch ook niet zo vies.

Het resultaat, Tibby kwam nauwelijks aan en Ella woog binnen de kortste keren 4,3 kg. Nu lijkt dat niet veel, maar op een origineel gewicht van 3,7 kg is het behoorlijk. We probeerden van alles om het bakje alleen voor Tibby bereikbaar te maken: onder de kast, in de krabpaal, tussen twee dozen waar alleen Tibby tussen leek te passen, op de boekenplank waar Ella normaal nog bij kon. Maar telkens kreeg Ella hem weer gevonden.

Om te voorkomen dat het gewicht van Ella verder zou stijgen, keken we naar voerautomaten. Nu heb je daar verschillende varianten in. Maar de meeste gaan op basis van tijd. Alleen was de regulatie over de dag heen niet zozeer het probleem, maar wel het afschermen van de brokken van Tibby.

Hoe los je dat dan op? Door een voerautomaat van Surefeed te kopen, die je per kat kunt instellen.

Hoe werkt dat? Onze katten zijn gechipt (je kunt ook een penning aan een halsband hangen), de automaat programmeer je in zodat deze alleen de chip van een kat herkent (in dit geval Tibby). En als de kat dan vervolgens haar kop in de automaat steekt gaat het klepje boven het voer open. Gaat de andere kat (of hond) met de kop in de automaat, dan het jammer de bammer! 


Zo Ella heeft meer dan eens verbaasd en teleurgesteld bij de automaat staan kijken en ze heeft het apparaat zelfs meerdere keren door de kamer verplaatst in de hoop het klepje toch open te krijgen. Helaas bleef het klepje dicht.


Inmiddels heeft Ella ook een automaat, omdat het leek dat Tibby bij haar ging snoepen. Nu is dat voor haar gewicht niet zo'n probleem, maar dan waren we alle controle over het eetpatroon van Ella kwijt. En aangezien we haar wilden laten afvallen, was het wel handig om daar enig zicht op te hebben.

Het enige nadeel is dat Ella nu regelmatig honger lijkt te hebben. Dit uit zich niet zo zeer in de vorm van miauwen, maar wel in de vorm van kartonnen dozen slopen. Niet dat ze het karton op eet, maar ze laat wel haar frustratie merken. Op zich niet schadelijk, maar wel lastig want we vinden nu door het hele huis snippers karton.


Maar liever wat vaker stofzuigen, dan een te dikke kat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten