woensdag 24 oktober 2018

Van de regen in de drup.....

Hebben jullie dat ook wel eens. Een dag of weekend dat je een hele lijst kleine klusjes denkt te hebben, tot je aan een klus begint die groter en lastiger blijkt te zijn dan gedacht.
Zo'n dag had ik afgelopen zaterdag. Ik wilde de oregano in mijn tuin snoeien en het overschot schoonmaken en drogen zodat ik het kan gebruiken in de keuken tijdens de winter. Ook onkruid wieden, winterrogge zaaien en de tuinmeubels schoonmaken en opbergen stonden op het lijstje. Verder was ik van plan om mijn oude douchekraan (met handmatig mengen van warm en koud water) te vervangen door een mengthermostaatkraan en ik had ook nog gewoon even met een goede boek op de bank willen ploffen. Het was immers weekend.
Helaas kwam er van al mijn ambitieuze plannen minder terecht dan ik vooraf had gepland. Waar liep het allemaal op mis; op de mengthermostaat.
Ik begon mijn klus met het verwijderen van de oude kraan en het opmeten van de breedte van de wateraansluitingen. Het zou me immers niet overkomen dat de gekochte nieuwe kraan niet op de bestaande aansluiting zou passen. Na een ritje naar de bouwmarkt haalde ik de kraan uit de verpakking. De breedte klopte inderdaad, maar...….. De schroefdraad van de bestaande aansluiting bleek 1/2 inch zijn en de schroefdraad van de nieuwe aansluiting moest 3/4 inch zijn.
Gelukkig waren er nieuwe koppelingen meegegeven. De vraag was echter hoe krijg ik die op de bestaande aansluiting. Ik haalde wat oude kit en cement weg en zag dat de aansluiting die er zat, verwijderd kon worden, zodat ik de nieuwe erin kon draaien. Ik had goede hoop. Zo gezegd zo gedaan. Alles gemonteerd, bleek de aansluiting te kort te zijn, waardoor ik geen rozetten meer tussen de kraan en de muur zou kunnen zetten. En tot overmaat van ramp, lekte de koppelingen toen ik het water terug op het systeem zette. Ritje nummer 2 naar de bouwmarkt was een feit.

En daar sta je dan in de bouwmarkt voor een muur vol T-stukken, verlopen, S-koppelingen, verlengstukken en eindstoppen. Waarbij je dan ook nog eens de keuze hebt uit M/M, F/M, M/F of FF (bleek achteraf om male of female oftewel draadstuk of moer te gaan). En je moet weten welke maat je nodig hebt, M22, 3/8 inch of domweg mm. Nadat ik bevestiging had gezocht bij de winkelbediende, ging ik gewapend met twee verlengstukjes, tape voor rond de koppelingen en een goede maat Engelse sleutel weer naar huis.
Met het gebruik van de verlengstukjes had alles perfect moeten passen. Waar het niet dat ik het ondanks het gebruik van de tape niet lekdicht kreeg. Los, vast, los, vast. Water erop, water eraf. Als ik de koppelingen aandraaide, stonden ze dusdanig ver uit elkaar dat de kraan er vervolgens niet meer op paste. Ten einde raad pakte ik de Engelse sleutel en probeerde een van de koppelingen nog net even een tik te geven, om de kraan weer te laten passen. Krak!! Het verlengstuk brak af waar deze de muur in ging. Het stuk uit de muur was zo verwijderd, maar het stuk dat om de koppeling van de kraan zat, ging niet meer voor of achteruit.
Wat doe je dan.... Precies, weer in de auto en op weg naar de bouwmarkt. Ik wilde af van het verlengstuk en had lange S-koppelingen zien liggen waarmee het naar mijn idee allemaal zou moeten passen. En inderdaad ze lagen er. De combinatie 3/8 inch naar 1/2 inch en 1/2 inch naar 3/4 inch waren gewoon voorradig. Alleen de combinatie die ik nodig had 3/8 inch naar 3/4 inch was uitverkocht. Heb ik weer...… Dan maar naar de buren (hier in Ede zitten drie bouwmarkten binnen 100 meter). Na de winkel drie keer doorzocht te hebben, had ik het goede gangpad gevonden. En tot mijn vreugde hadden ze de goede koppeling.

Eenmaal weer thuis leek het voorspoedig te gaan, totdat ik de rozetten op de schroefdraad draaide. Als de rozetten aan het einde van de schroefdraad zijn, zit er nog een spleet van 5 mm tot aan de muur. Nu was ik er voor dat moment wel een klein beetje klaar mee, dus ik heb me gefocust op het lekdicht krijgen van het systeem. Dit lukte nu gelukkig wel in een keer en verschenen er geen druppels bij de koppelingen toen ik het water weer aan zetten.
Ondanks de tegenslagen, ben ik erg trots op mezelf en was ik 's avonds de koningin te rijk toen ik onder mijn zelf gemonteerde mengthermostaatkraan stond te douchen.

De rozetten zijn een zorg voor een later moment. Misschien wel slim om die dag niet zo veel andere klusjes te plannen, want anders wordt het weer  'van de regen in de drup'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten